El Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú presenta els actes commemoratius del 75è aniversari de la seva recuperació

Fotografia: Helena Carbonell Cabutí. Presentació 75è aniversari. Foment Vilanoví.

En l’acte celebrat al Foment Vilanoví, el passat dia 20 de gener, ha comptat amb la participació Xavier Monsalve i Ramírez i Armand Murcia i Contreras, en representació de l’entitat, Enric Ferrer, president del Foment Vilanoví, Mercè Mateo i Olivares, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Adelaida Moya i Taulés, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya. I Olga Arnau i Sanabra, Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.


El principal objectiu dels actes que es faran al llarg de 2022 i durant el primer trimestre de 2023 és donar a conèixer, posar en valor i recuperar el llegat de diables a la ciutat.


Amb aquest objectiu destaquen la recuperació del model de diable vuitcentista de participació individual que apareixia a les Arrivos de Carnaval (arribades de Carnestoltes) a la segona meitat del Segle XIX, amb la Comparsa de Diables com a màxima expressió. El dia 13 de febrer es presentarà aquesta Comparsa de Diables en el marc d’unes ponències sobre els diables i carnaval, dins d’una edició especial del Saló del Carnaval. Més endavant hi haurà una segona ponència relacionada amb la Festa Major.


Durant la Festa Major es preveu un moment emotiu amb l’anada d’Ofici i posterior ofrena a la Verge de les Neus amb els vestits dissenyats i pintats per Enric C. Ricart i Nin.


Abans d’aquest moment, el 23 de juliol de 2022, els vestits Ricart tornaran a sortir en el marc del cercavila de la història junt amb tota la resta de vestits que el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú ha portat al llarg d’aquests setanta-cinc anys. Aquesta serà la darrera vegada que es podran veure els vestits d’Enric C. Ricart sota el foc. A part de tornar a veure els vestits històrics sota el foc en cercavila, s’afegeix el Ball Parlat amb la recuperació de Versots antics i recitats pels seus portants originals.


Aquests dos actes anteriors es podran celebrar gràcies a la feina de manteniment i conservació dels vestits per part de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i al Museu Victor Balaguer.


Els Versots seran protagonistes en un altre moment. En un llibre de la història de Vilanova sota la mirada dels diables. El llibre serà un recull de Versots on s’expliquen diferents moments de la història de la ciutat a través dels mateixos.


A part d’aquest llibre, també es realitzarà un documental de la història dels diables. A través de la mirada i les anècdotes de membres històrics del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú.


Seguint amb la voluntat de posar èmfasi en la vessant artística del Ball de Diables, s’encarregarà a un artista la realització d’un mural per plasmar el lligam del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú amb la ciutat.
En aquest sentit, també es té prevista la col·locació d’una placa commemorativa a la porta del Foment Vilanoví en record a la recuperació del Ball de Diables i la Mulassa per part de socis del Foment, un 5 d’agost de 1947.


Com a tancament d’aquest any del 75è aniversari de la recuperació, durant el primer trimestre de 2023 a La Sala es durà a terme una exposició centrada en la vessant artística dels estris i vestits, on es podran conèixer detalls i curiositats poc conegudes dels vestits i artistes que els han pintat. Les dates de l’exposició no son casuals, s’escull aquestes dates per tal que les escoles de la ciutat la puguin visitar durant el proper curs escolar.


Per acabar, s’ha presentat la que serà imatge corporativa durant aquest període de celebració. La imatge ha estat la guanyadora, entre una desena de proposes, del concurs organitzat pel Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, dotat d’un premi de 300€ per a la persona guanyadora. Els artistes del logotip signen amb el nom artístic “el Topo Bigotudo” i s’han inspirat en les anelles de les carretilles. Un element del ball que tot i el pas dels anys sempre ha estat present. Els artistes juguen amb la forma de l’anella i l’aprofita per trobar el número 75, fent referència als anys de celebració de la recuperació del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú.