Ball de Diables de Vilafranca del Penedès

El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès està basat en una escenificació de la lluita entre les forces del bé, representades per l’àngel, i les forces del mal, representades pels diables. Durant l’any fan correfocs i a principis de setembre, en el marc de les festes de Sant Fèlix, organitzen un espectacle piroteatral anomenat Balldefoc.

El Ball de Diables de Vilafranca del Penedès és un ball típic de la cultura popular catalana. Esta basat en una representació entre la lluita entre les forces del bé, representades per l’àngel, i les forces del mal, representades pels diables.

Primeres referències i petita història

Les primeres referències que s’han trobat de la presència de diables pels carrers de Vilafranca del Penedès s’han de situar en les celebracions del dia de Hábeas del començament del segle XVII. La vigília del dijous i el dia de Hábeas mateix, el drac de Vilafranca, 5 diablots i un músic sortien precedint la processó.

Amb el pas del temps, els costums i les tradicions van anar variant i unes festes van cedir la seva importància a unes altres. Sigui com sigui, els diables van sortir per primera vegada a la Festa Major l’any 1816.

En un article aparegut a la publicació “Les quatre barres” l’agost de 1895, Claudi Mas i Jornet presenta el ball de diables tal com era en aquells anys. L’autor explica com es recitaven aleshores els versos del ball. Tot i que es creia que l’original era en castellà, es podia comprovar com s’hi havia anat afegint trossos en català. Eren uns versos sense gaire coherència que s’havien transmès oralment, cosa que n’havia provocat la degeneració.

Es coneixen tres versions de versos més. La de Mas i Jornet i una altra detallada per Francesc de Paula Bové tenen el seu origen al segle passat. Les altres dues són posteriors als anys quaranta.

Durant el segle XX, el ball ha passat per diverses etapes, però ha estat sobretot en els anys cinquanta i seixanta quan ha anat agafant les característiques actuals.

Composició actual

Actualment, el ball té 30 components (el Llucifer, la Diablessa, l’àngel, el Pelegrí, 6 tabalers i 20 diables), l’activitat principal dels quals és fer petar coets i produir efectes pirotècnics en cercaviles i correfocs, acompanyats pel ritme dels tabals.

Durant la Festa Major de Vilafranca interpreten l’Entremès del Ball de Diables i llegeixen els versos satírics. En aquest Entremès, hi surt el Llucifer, la Diablessa, 7 diables que representen els set pecats capitals, un pelegrí que representa la humanitat, l’Àngel i sis tabalers.

El Ball de Diables de Vilafranca ha actuat en moltes poblacions catalanes, de l’estat espanyol i de l’estat francès.

Ball de Diables de Vilafranca del Penedès
Vilafranca del Penedès