Ball de Diables de Reus

El Ball de diables de Reus forma part del Seguici Festiu de la ciutat. La tradició del Ball de diables està documentada des de la segona meitat del segle XVIII, tot i que podria ser anterior. Aquest ball estava vinculat amb el gremi dels boters. Quan va desaparèixer el gremi, el Ball va agafar format de colla, i adoptà l’estructura que tenia fins fa un temps (1979), o sigui, sense membres fixos, amb vestits de propietat particular o llogats i que sortien a les festes amb un nombre variable de components. Cadascú es pagava les carretilles. Tot i l’existència actual d’una entitat consolidada, en algunes sortides (nit de sant Joan i la Baixada de Misericòrdia) també hi participen altres diables a títol individual. En els seus orígens, el Ball de Diables segurament tenia parlaments, tal com en tenia el Ball de Sant Miquel que era protagonitzat per diables. Malgrat això al Priorat i al Baix Camp els balls de diables actualment no en tenen.

Les festes en les que participaven històricament eren les solemnitats cíviques o religioses, sobretot les relacionades amb les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia, el carnaval i les festes de barri. En canvi, a la Festa Major de Sant Pere, tot i que hi havien participat amb el Ball de Sant Miquel, van deixar de tenir-hi presència i la seva incorporació a aquesta Festa no s’ha produït fins als temps recents. Amb la desaparició del Carnaval a partir de la Dictadura de Primo de Rivera i sobretot amb el Franquisme, i el canvi de continguts de les festes de barri, el Ball de Diables va reduir dràsticament el nombre de sortides i es limitaven a participar en les festes de la Coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia que se celebraven cada 25 anys. A partir de 1979 el Ball de Diables es va reincorporar a les celebracions festives cíviques i populars.

Els components dels diables de Reus porten uns vestits formats per jaqueta amb caputxa i banyes i pantalons, tot de roba gruixuda (antigament roba de sac, i encara se’n veuen alguns) poc inflamable, amb decoracions de motius geomètrics, diables, iconografia relacionada amb l’infern o la natura, cosits o brodats al damunt, segons el costum del Baix Camp i el Priorat; així doncs, no es trobaran mai, dos vestits iguals. Porten un civader o una bossa per posar-hi les carretilles, i una maça de fusta. Normalment porten ulleres protectores i una metxa de combustió lenta per encendre les carretilles, que són uns coets sense canya que, en ser col·locats al capdamunt de la maça, produeixen l’efecte d’un paraigua de foc, i evolucionen sota les seves espurnes. Les carretilles poden ser blanques, grogues o xiuladores.

Ball de Diables de Reus
Reus